Pakhuset Anholt

Historien om Pakhuset Anholt

Lidt om Anholt Skibsproviantering og Pakhuset Anholt's historie


Havnen på Anholt blev indviet i 1902.


Den daværende præst på Anholt, Niels Christian Christensen (1900-1912), har berettet, at der få år efter fra ministeriet blev givet tilladelse til, at en fiskehandler Brammer fra Lynæs kunne bygge et ”fiskerhjem”, altså et sømandshjem, med tilhørende skibsproviantering på Anholt havn. Alt sammen med afholdsbevilling og med pligt til at huse folk fra strandinger o.l..


Behovet opstod p.g.a. det vældige opsving i fiskeriet i første halvdel af århundredet.


Havnen var ofte fyldt med fremmede fiskere fra hele Kattegat. Gamle anholtere har fortalt, at der kunne være så mange både, at man kunne gå hen over dem fra kajen og ud til det yderste molehoved.


Der var efter Brammer en lang række ejere og forretningsbestyrere frem til ca. sidst i 1930´erne, Herefter købte Niels Hald og hans kone Ruth stedet. De drev det som pensionat og skibsproviantering, og det var især en udfordring under krigen, hvor de bl.a. måtte sørge for indkvartering af 14 tyske soldater.


Niels Hald døde i 1953. Ruth drev stedet videre og etablerede både delikatesseafdeling og cafe for sommergæsterne. Senere overgik det til sønnen Niels, der drev det frem til 1975.


I 1976 var det kaptajn i hæren Erik Rohde og han kone Gitte, som overtog stedet.


De byggede sammen med Ib Ramsbøl restauranten, der fik navnet ”Lanternen”, (som lokalt hurtigt blev omdøbt til ”Lampetten”). De flyttede også iskiosken til, hvor ”Dellen” ligger i dag.


I 1980 var det så Carsten og Anni Wich som købte forretningen. De etablerede møntvaskeriet, Grillen og udvidede både skibsprovianteringen og restauranten.


1994 overtog Lars Jacobsen og Michael Thyssen stedet. Flere spurgte, om de havde købt det hele, og de svarede: “Ja, vi har købt hele molevitten”, og sådan opstod navnet ”Hele Molevitten”. De etablerede musikscene og startede ”Dellen” i den nu tidligere iskiosk.


De solgte igen i 1999 til tre nye ejere Finn Fink Isaksen, broderen Uffe Fink Isaksen og Peter Fjeldbonde. I 2001 købte Peter Brøste ejendommen og senere grunden af Grenå Kommune.


Herefter var der flere forskellige forpagtere.


Restauranten fik en kort periode navnet ”Larsens plads” efter Jens Fisker Larsen, men i 2003, hvor Puk Sandhøj var på stedet, gik man tilbage til navnet Molevitten.


Den sidste forpagter var Jakob Smith Knudsen.


Nuværende ejerskab

I 2008 købte Hanne Svensson og Jørgen Nielsen ”Hele Molevitten” med grund og ejendom af Peter Brøste.


Hele Molevitten er siden løbende blevet moderniseret og opdateret.


I dag fremstår Molevitten som en moderne virksomhed.


Senest er købmandsbutikken blevet totalrenoveret, og førstesalen er indrettet med nye værelser, badeværelser, ligesom møntvaskeriet er blevet renoveret – herunder forsynet med helt nye maskiner.


Jørgen Nielsen solgte i 2017 Molevitten og møntvaskeriet blev her lagt ind under Casablanca Hostel.


I 2018 blev “Hele Molevitten” solgt til Anja og Klaus og stedet blev døbt Pakhuset Anholt.


KONTAKT OS

Gennem landet 76, Anholt By

+45 30 47 00 98 (Pakhuset værelser)

+ 45 20 26 75 22

           +45 21 63 43 66 (Købmand Spar Konge)

pakhusetanholt@gmail.com

CVR. 3081 9608

ÅBNINGSTIDER

Mandag til søndag - de aktuelle åbningstider m.v. hos købmand SPAR Konge finder du HER


Pakhuset Anholt åbner for en ny sæson den 29. marts 2021.

Copyright © All Rights Reserved